Geschiedenis

De Sassenpoort is een van de best bewaarde monumenten van Zwolle.
Het  is een stadspoort die werd gebouwd in 1406. De Poort is opgebouwd uit 101.000 stenen als onderdeel van de stadsverdedigingswerken. Voor de bouw is veel natuursteen gebruikt, met name trachiet, tufsteen en Bentheimer zandsteen.
In 1409 was de bouw van de Sassenpoort voltooid. Verantwoordelijk voor de bouw was “Meister Henric van Roden en de sijne knechten”. Tussen de hoektorens bevindt zich een Mezekouw. Vanuit gaten in de vloer van deze uitbouw kon kokende pek over eventuele binnendringende vijanden worden gegoten.

De gezichtsbepalende poort is nog de enige overgebleven poort uit de ommuring van de stad. De grote omvang van deze stadspoort stond voor de rijkdom van Zwolle in die periode. De poort moest ook zo breed zijn,zodat de karren volledig onder de poort konden staan. Na een grondige inspectie werd de deuren naar de stad geopend.

De poortwachters hadden ook de taak op op te letten op uiterlijke kenmerken van de bezoekers zoals brandmerken of een afgesneden oor. Deze werden niet toegelaten tot de stad!

De Sassenpoort is een binnenpoort. De buitenpoort was bij de Sassenpoorter brug. Tussen de buiten en binnenpoort was een Rondeel,ommuurd plein. In 1524 wou de Hertog Karel van Gelre Zwolle veroveren. De Zwollenaren bedachten een list! De Hertog werd09Jan van de Wetering, SMZ, HCO (10) toegelaten door de buitenpoort. Direkt daarna werd de buitenpoort gesloten, zodat de rest van zijn leger buiten stond. De binnenpoort werd ook direkt gesloten. Het gevolg was dat de Hertog gevangen zat tusssen 2 poorten. Na een belofte dat hij Zwolle verder met rust zou laten, mocht hij gaan. Hij heeft zich niet aan zijn woord gehouden, want na een maand heeft hij Zwolle voor 4 weken belegerd. Uiteindelijk heeft hij Zwolle niet veroverd.

Na het aanleggen van de bastions en vestingwerken (1592-1612) werd de Sassenpoort een gevangenis tot 1739. Toen werd de gevangenis op de Spinhuiswal gebouwd.

In 1893 schonk de gemeente Zwolle de Sassenpoort aan de Staat der Nederlanden.
Het werd omgebouwd tot  rijksarchief. Tussen 1894 en 1897 werd de poort gerestaureerd en de kantelen hersteld. De houten klokkentoren werd vervangen door de huidige. De Sassenpoort staat in de lijst van Top 100 Nederlandse UNESCO-monumenten.

NL-ZlHCO_1214_FD012070  09(3)  NL-ZlHCO_1214_FD012139  NL-ZlHCO_1214_FD012510

HCO bedankt voor het beschikbaar stellen van deze foto’s.
Klik op de foto’s voor groot formaat.

HCO en Jan v.d. Wetering bedankt voor het beschikbaar stellen van deze foto’s.

Top